Atatürk Mahallesi Koşukırı Mevkii Turgutlu MANİSA
+905059392401

Çinçillayı Değerli Kılan Nedir

Çinçilla üretimi özünde deri işidir. Dünyada bu hayvanlar öncelikle kürkü için yetiştirilirler. Türkiye'de ise öncelik damızlık yetiştirmektedir. Türkiye'deki damızlık talebi karşılanmadan deri işine ağırlık verilemez. 

Önümüzdeki 5 yıl içinde ülkemizdeki talep ancak karşılanabilir. Her üretici öncelikle kendi kapasitesini artırmayı düşündüğü için ürettiği hayvanları damızlık olarak kullanmaktadır. Dolayısıyla sadece erkek hayvanların bir kısmı deriye dönüşmektedir. Soğuk ve zengin her ülkede Çinçillanın piyasası vardır. Belli şehirlerdeki kürk borsalarında bu hayvanların derileri ihale yoluyla ve binlerce alınıp satılmaktadır. 8-10 aylık standart bir Çinçilla derisinin dünyadaki fiyatı 30-50USD arasında değişir. 

Doğal renginden farklı olan beyaz, kahverengi, menekşe ve mozaik gibi mutasyon renklerdeki deriler 400USD fiyata kadar alıcı bulmaktadır Konfeksiyon işleminden geçtikten sonra meydana gelen bir Çinçilla mantonun fiyatı 10-30 000USD arasıdır. Kültür hayvancılığı kapsamında değerlendirilen Çinçilla üretimi dünyada fazla tepki çekmez. Sonuçta doğadan toplanmıyorlar ve insan emeğiyle üretiliyorlar. 

Avrupa'nın birçok ülkesindeki gelir düzeyi bizim 8-10 katımız olduğuna göre ve yılın büyük bölümü soğuk iklimde geçtiğinden Çinçilla kürkü onlar için lüks sayılmayabilir. Finlandiya, Norveç, Danimarka gibi ülkelerdeki kürk borsalarının merkez olmasında en büyük etken kürke olan taleptir. 

 Çinçilla üretimi Türkiye'de önümüzdeki yıllarda birçok kişiye iş imkanı sağlamaya aday bir işkoludur. Bugün organize çalışma içerisinde olan üreticiler kapasitelerini devamlı artırmakta ve aynı kalitede Çinçillayı daha ucuza yetiştirmektedirler. 

Temel besini kuru ot ve tahıllar olan, sincaptan biraz büyük bir hayvanın derisini 30-50USD fiyata satmak ülkemizde koyun fiyatına eş değerdedir. Çinçilla derisi ihraç malı olduğu için Türkiye ekonomisindeki olumsuz şartlardan etkilenmez.

Bu yüzden birçok işkoluna göre riski daha az bir yatırımdır. Ayrıca kürkün her dönem moda olduğu ve her toplumda statü sembolü olduğu inkar edilemez.
WhatsApp Image 2021-07-30 at 23.38.53